Općenito o astrologiji

Opčenito o AstrologijiOd davnina ljudi su tumačili djelovanje planeta na sudbinu ljudi. U astrologiji kroz određene astrološke pojmove možemo otkriti sve karakteristike, talente, vještine, slabosti , izračunati periode sreće i uspjeha. Planete u astrologiji prikazuju energiju, koja može biti ključ za postizanje životnog uspjeha.

Svaka planeta prikazana u natalnoj karti simbolizuje osnovna načela pojedinca, njegove želje, djelovanje, fizičku i mentalnu energiju kao i najdublje tajne njegove duše. Astrologija se zasniva na određenim elementima, kućama, znakovima zodijaka, aspektima i tranzitima koji predstavljaju osnovu simboličkog izraza energije. U astrologiji, planetarni krug se dijeli na 12 kuća, 12 zodijačkih znakova i 30 stupnjeva. Svaki znak zodijaka podijeljen je na 4 vrste osnovnih elemenata, a to su: zemljani, zračni, vatreni i vodeni.

U astrologiji postoji 12 znakova zodijaka: Ovan, Bik, Blizanci, Rak, Lav, Djevica, Vaga, Škorpion, Strijelac, Jarac, Vodenjak i Ribe. Kuće horoskopa odnose se na osnovna načela komunikacije, djecu, porodicu, materijalan fokus, posao, zdravlje i druge važne segmente. Planete u astrologiji predstavljaju simbole energije, aktivnosti, duhovnog razvoja, iluzija, majčinstva i svakodnevnih događaja.

Natalna (bavi se izučavanjem položaja planeta u času rođenja i njihovom delovanju na život čoveka), karmička (bavi se tumačenjem uticaja karme na sadašnji život) i ljubavna (bavi se upoređivanjem aspekata partnera i njihove međusobne kompatibilnosti) astrologija spadaju u najpopularnije. Uz pomoć astroloških konzultacija mogu se otkriti određeni obrasci koji otkrivaju prirodu planetarnih ciklusa, njihovih uticaja na ostvarenje uspjeha i napredak.